Esszé

Vízöntő vagy amit akartok

Szerző: 
Kiadás éve: 
2017

Fülep Lajosról, Karácsony Sándorról, Friedrich Nietzschéről  szóló új esszéiben Miklóssy Endre ismét koruk összefüggés-rendszerébe helyezve vizsgálja a kiemelkedő alkotókat, és azt a modern jelenséget, amikor a 20.-21. századi társadalmakban a hagyományos művészet saját deklasszálódásával kénytelen szembenézni.

B/5, 136 oldal, színes, fóliázott, ragasztott kartonkötésben.

Negyven év – negyven könyv

Szerző: 
Kiadás éve: 
2017

válogatott bírálatok (irodalmi esszé)

A/5. kartonált, 192 oldal.

"…nem is kritikakötetnek kellene tekinteni, hanem egy korszak monografikus igényű értékelésének… termőre gerjesztett évtizedek szívós munkájával benépesített, ’lehetséges’ világ ez." (Kontra Ferenc)

A táncos, a politikus, a nő

Szerző: 
Kiadás éve: 
1998

Tizenkét esszé a Táncosról (a Michael Jackson-jelenségről), a Politikusról (Kádár utolsó felszólalásáról) és a Nőről (a Síró Démétérektől a Magna Materig).

F/5, kartonkötés

240 oldal

A másik ember keresése

Szerző: 
Kiadás éve: 
2009

A/5, fóliázott, ragasztott kartonkötés

344 oldal

A lengyel nép és a lengyel zarándokság könyvei

Kiadás éve: 
1998

Esszé Kazinczy Gábor magyar fordításában, valamint lengyel és francia nyelven, D. Molnár István előszavával és Kovács István utószavával.

A/5, keménytáblás

230 oldal

Változó világban

Szerző: 
Kiadás éve: 
2007

A szerző huszonöt előadását és tanulmányát válogatta egybe, amelyek - közel három évtizedet átfogva - az irodalom körében végbemenő változásokat vizsgálják. Pomogáts Béla így összegezi tapasztalatait: "Ebben a szüntelen változásban mindazonáltal vannak állandó és tartós jelenségek: törekvések, elkötelezettségek, hitek. ..Mindenekelőtt a magyar irodalom közösségi és történelmi felelősségének mindig időszerű erkölcsére gondolok, arra, hogy az a nemzeti szerep, amelyet irodalmunk mindig igen nagy magaslaton töltött be, minden rossz tapasztalat ellenére fennmarad és érvényesül."

 

A/5, kartonkötés

428 oldal

Oldalak