regény

Ünnepi Férfiú - Szent László király regénye

Szerző: 
Kiadás éve: 
2019

B/5, 24x16cm, cérnafűzött keménytáblás kötés védőborítóval, színes képmelléklettel, 245 oldal

A mű elemzője nem állhatja meg, hogy el ne mondja, mi volt Ignácz könyve olvasásakor a legnagyobb élménye: az alkotó biblikusan pogány látomása, a táncoló, földet dobogtató, az ősi rítust felvállaló, a pillanat szükségében varázsdalt zümmögő, sámántáncot járó Szent László ábrázolása. László sosem akkora ebben a könyvben, mint mikor az alkotó ihlete azt a momentumot idézi meg, mikor saját egyháza és minden később majd létrejövő felekezet felettivé válik, s anélkül, hogy kimondaná, érzékelteti, a liturgia nem számít, egyedül a hit a fontos, nem annak kifejezési formája, alaki tényeken nem múlik sem megváltás, sem üdvözülés.

Szabó Magda

Ne féljetek

Szerző: 

vágott B/5, 342old., színes, fóliázott, keménytáblás kötésben, színes védőborítóval.

Jókai Anna Kossuth-díjas író könyve az öregedés és a halál regénye, ugyanakkor a négy főhős életének teljes spektrumát öleli fel. Bár a legjelenebb jelenben végződik, az egyes sorsok múltja is megelevenedik: a Horthy-Magyarország, a személyi kultusz, a puha diktatúra esztendei, majd a rendszerváltás reményei és csalódásai, 1997-ig.

Az Ezredesné

Szerző: 

(regény – ford.: Jávorszky Béla)

A/5, 188 old., színes, fóliázott, karton kötésben.

Az immár nálunk is elismert, Finlandia-díjas írónő új regénye, Az ezredesné, melynek lappföldi hősnője beszéli el egy asszimetrikus szerelem fogságában leélt, mámoros és tragikus fiatalságát és szülőföldjére való visszatérését a 20. századi finn történelem számunkra alig ismert, viszontagságos hétköznapjaiban.

Az akasztott rókák erdeje

Kiadás éve: 
2006

A/5, 192 oldal, kartonált visszahajtott füllel

A regény főszereplője, akinek a lelkén számos, súlyos bűncselekmény szárad, menekülés közben a hóba, sötétségbe burkolt Lappföldön találkozik egy öreg parasztasszonnyal. Ő is bujdosik, mert nem akar egy szeretetotthon ápoltja lenni. A két regényhős az erkölcsi skála két végletét képviseli, mégis – legalább egy időre – sikerül otthont teremteniük  maguknak ezen az északi világvégén… A népszerű finn író sok humorral-iróniával ábrázolja szereplőit és a vad kalandokat, amelyek izgalmas, szórakoztató olvasmánnyá teszik a regényt.

A tévedés

Szerző: 
Kiadás éve: 
2017

13x20,7x1 cm, 152 o., kartonált visszahajtott füllel

A tévedés című regény a szerző új, talán  legjelentősebb műve. E., az író olvasótalálkozóra indul egy számára ismeretlen városba, s eközben majdnem balesetet okoz. Feldúlva érkezik  meg a helyi könyvtárba, ahol egy unott könyvtárosnő és népes, ám mondanivalójának befogadására képtelen hallgatóság fogadja. E. regényrészleteket és novellákat olvas fel nekik, olyan lírai, a képzelet határait feszegető írásokat, amelyek kettős megvilágításba helyezik a valóságot, a ma társadalmának kudarcait és tévedéseit. Az események ettől kezdve feltartóztathatatlanul száguldanak a tragikus végkifejlet felé.

Leena, Krohn a legismertebb finn írónők egyike. 1992-ben megkapta a Finlandia-díjat, a legjelentősebb finn irodalmi elismerést.