regény

Agrigentói sétány

Kiadás éve: 
2023

(regény - olaszból fordította Szabó Eszter)
A/5, 280 oldal, kemény táblás, színes, fóliázott borító

Roberto Ruspanti jeles olasz író, műfordító és irodalomtörténész professzor könyve egy szerelem történetét meséli el. Regényének főszereplője a történelem is, amely a hősök sorsát az 1938-1945 közötti Olaszországban - a 20. század egyik legdrámaibb időszakában - a fasiszta bábállam, a náci megszállás, az amerikai partraszállás és a polgárháború idején - kegyetlenül meghatározza.

Az Országút magazinban a regényről közölt cikk itt elérhető: Olasz regény és betiltott magyar nemzedék | Országút (orszagut.com)

Ünnepi Férfiú - Szent László király regénye

Szerző: 
Kiadás éve: 
2019

B/5, 24x16cm, cérnafűzött keménytáblás kötés védőborítóval, színes képmelléklettel, 245 oldal

A mű elemzője nem állhatja meg, hogy el ne mondja, mi volt Ignácz könyve olvasásakor a legnagyobb élménye: az alkotó biblikusan pogány látomása, a táncoló, földet dobogtató, az ősi rítust felvállaló, a pillanat szükségében varázsdalt zümmögő, sámántáncot járó Szent László ábrázolása. László sosem akkora ebben a könyvben, mint mikor az alkotó ihlete azt a momentumot idézi meg, mikor saját egyháza és minden később majd létrejövő felekezet felettivé válik, s anélkül, hogy kimondaná, érzékelteti, a liturgia nem számít, egyedül a hit a fontos, nem annak kifejezési formája, alaki tényeken nem múlik sem megváltás, sem üdvözülés.

Szabó Magda

Ne féljetek

Szerző: 

vágott B/5, 342old., színes, fóliázott, keménytáblás kötésben, színes védőborítóval.

Jókai Anna Kossuth-díjas író könyve az öregedés és a halál regénye, ugyanakkor a négy főhős életének teljes spektrumát öleli fel. Bár a legjelenebb jelenben végződik, az egyes sorsok múltja is megelevenedik: a Horthy-Magyarország, a személyi kultusz, a puha diktatúra esztendei, majd a rendszerváltás reményei és csalódásai, 1997-ig.

Az Ezredesné

Szerző: 

(regény – ford.: Jávorszky Béla)

A/5, 188 old., színes, fóliázott, karton kötésben.

Az immár nálunk is elismert, Finlandia-díjas írónő új regénye, Az ezredesné, melynek lappföldi hősnője beszéli el egy asszimetrikus szerelem fogságában leélt, mámoros és tragikus fiatalságát és szülőföldjére való visszatérését a 20. századi finn történelem számunkra alig ismert, viszontagságos hétköznapjaiban.

Az akasztott rókák erdeje

Kiadás éve: 
2006

A/5, 192 oldal, kartonált visszahajtott füllel

A regény főszereplője, akinek a lelkén számos, súlyos bűncselekmény szárad, menekülés közben a hóba, sötétségbe burkolt Lappföldön találkozik egy öreg parasztasszonnyal. Ő is bujdosik, mert nem akar egy szeretetotthon ápoltja lenni. A két regényhős az erkölcsi skála két végletét képviseli, mégis – legalább egy időre – sikerül otthont teremteniük  maguknak ezen az északi világvégén… A népszerű finn író sok humorral-iróniával ábrázolja szereplőit és a vad kalandokat, amelyek izgalmas, szórakoztató olvasmánnyá teszik a regényt.